Posted by Χρίστος Ευαγγέλου Sun, 27 Mar 2005 18:09:09 EEST
Τώρα τελευταία, έχω προσέξει διάφορους παροχείς υπηρεσιών web-hosting να παρέχουν υποστήριξη για μια αντικειμενοστραφής γλώσσα προγραμματισμού η οποία ονομάζεται Ruby. Με μια γρήγορη αναζήτηση στο Google, βρήκα σχόλια όπως το επόμενο:
Παρακινούμενος, λοιπόν, από περιέργεια, έχω κατεβάσει την Ruby και το εγχειρίδιο χρήσης της από την επίσημη ιστοσελίδα της γλώσσας.
Παρόλο που δεν έχω τελειώσει την ανάγνωση του εγχειριδίου, μέχρι τώρα φαίνεται ότι πρόκειται για μια μεταφραζόμενη, καθαρά αντικειμενοστραφή (στο πνεύμα της SmallTalk) γλώσσα προγραμματισμού. Παρόλο που είναι νωρίς να εξάγω συμπεράσματα, προς το παρόν με όσα έχω διαβάσει, οφείλω να ομολογήσω ότι δεν έχω ενθουσιαστεί. Είδα, μέχρι τώρα, ευκολίες παρόμοιες με αυτές που παρέχει η SmallTalk (ισχυρές εντολές μεταχείρισης Collections και "code blocks"), αλλά προς το παρόν τίποτα που να κάνει "μπαμ".
Η μελέτη συνεχίζεται…
8 comments
Είναι κι αυτή μια από τις λίγες γλώσσες που έχω δει στην οποία ξοδεύεις λιγότερο χρόνο για να πληκτρολογείς και περισσότερο για να σκέφτεσαι. Αυτό θεωρείται καλό σε κάποιους κύκλους!.. Νομίζω, ωστόσο, ότι είναι κι αυτή ακόμη μια "απομίμηση" της LISP —τουλάχιστον έτσι την αντιμετωπίζω. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχω πεισθεί για την εκφραστικότητα και τις δυνατότητες της. Αυτά θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα πλέον. Το θέμα είναι αν αξίζει τόσο ώστε να τα παρατήσω όλα για χάρη της ή κατά πόσο θα έχει διάρκεια στο χρόνο.
Παρόλο που δεν ξέρω LISP, δεν μπορώ να δω την ομοιότητα μεταξύ των δύο γλωσσών. Θα μπορούσες να διευκρινίσεις λιγάκι; Ποιές άλλες γλώσσες θεωρείς απομιμήσεις της LISP;
Τυγχάνει να συμφωνώ μ'αυτόν τον τύπο εδώ: http://www.paulgraham.com/popular.html. Την απάντηση στο ερώτημα θα την βρεις —συγκαλυμμένη— στην πρώτη μόλις γραμμμή: οι περισσότερες απ'αυτές τις γλώσσες προσπαθούν να παρέχουν ισχυρισμούς μηχανισμούς αφαιρετικότητας που στη Lisp θεωρούνται δεδομένοι.
Πρώτη φορά ακούω για τη Ruby. Κάθε μέρα μαθαίνουμε και νέα πράγματα:)
Γηράσκω αεί διδασκόμενος . . .
Εμένα μου φαίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρόλο που όπως φαίνεται το documentation δεν μεταφράστηκε ακόμα εξ ολοκλήρου στα αγγλικά!
Το θέμα δεν είναι καινούργιες γλώσσες ή καινούργιες μεθοδολογίες. Εγώ βλέπω πολύ ακαδημαϊκό χρόνο να ξοδεύεται σε projects που ανατρέπουν projects που μόλις πριν λίγα χρονιά ήταν ΤΟ ΘΈΜΑ.
Θέλετε παραδείγματά. Object oriented development και aspect oriented. Rational Unified mthodology και Agile Technologies.
Συγνώμη, δεν καταλαβαίνω τι προσπαθείς να πεις Γιώργο.