Ο μεγάλος τελικός του Champions League

Posted by Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου Wed, 17 May 2006 11:59:56 EEST

Μπορεί για τις περασμένες αναμετρήσεις να αμέλησα να βάλω προβλέψεις αλλά με δεδομένη την συμπάθεια μου για το ποδόσφαιρο που παίζουν η Άρσεναλ και η Μπαρτσελόνα, νομίζω ότι δεν χρειάζονταν!

Όσον αφορά τις τελευταίες μου προβλέψεις  βρήκα δυο σωστά και έχασα δυο. Ουσιαστικά έχασα την ομάδα που πέρασε άδικα, κατά την ταπεινή μου άποψη, την Μίλαν και την ομάδα που πέρασε λόγω της μαλακίας της άλλης, την Βιγιαρεάλ. Μπορεί η Μίλαν να κέρδισε 3-1 την Λυόν αλλά πιστεύω ότι η Λυόν ήταν καλύτερη και στα δυο ματς. Έχασε πολλές ευκαιρίες στο πρώτο ματς και στο δεύτερο κρατούσε την πρόκριση μέχρι που έδρασε ο Σιεφσιένκο όπου δημιούργησε ένα γκολ και σκόραρε ακόμα ένα. Παρεμπιπτόντως το γκολ που έκρινε τον αγώνα ήταν πολύ τυχερό! Από την άλλη η Βιγιαρεάλ δεν είναι αρκετά καλή ομάδα, δεν παίζει καλό ποδόσφαιρο και νομίζω ότι έφτασε υπερβολικά ψηλά στην Ευρώπη. Ο αποκλεισμός από την Άρσεναλ ήταν αναμενόμενος! Το ανάλογο ισχύει και με την Μίλαν. Ναι μεν είναι μια μεγάλη και πολύ καλή ομάδα αλλά σίγουρα ο αποκλεισμός από την Μπαρτσελόνα ήταν αναμενόμενος και απόλυτα δίκαιος!

Από τότε που φτάσαμε στην φάση των 8 και δημοσιοποιήθηκαν οι αντίπαλοι των ομάδων καθώς και το δέντρο[1] προς τον τελικό, πρόσεξα με μεγάλη μου χαρά την πιθανότητα να παίξουν στον τελικό η Άρσεναλ με την Μπαρτσελόνα. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, φοβόμουν λίγο την Άρσεναλ λόγω κυρίως των προβλημάτων της στο αγγλικό πρωτάθλημα. Τώρα που αυτά λύθηκαν με τον καλύτερο τρόπο, μπορεί να βλέπει χωρίς άγχος τον τελικό του champions league. Για την Μπαρτσελόνα δεν είχα αμφιβολία, είναι η πιο πλήρης ομάδα στην διοργάνωση και παίζει το πιο επιθετικό ποδόσφαιρο. Αυτό βέβαια δεν εγγυάται επιτυχία αλλά σίγουρα βοηθά πολύ.

Η πρόβλεψη μου για τον τελικό είναι πολύ δύσκολη. Ουσιαστικά, έχουμε 2 ομάδες με πολλά κοινά αλλά και μια μεγάλη διαφορά που κάνει τον τελικό τόσο ενδιαφέρον και ξεχωριστό. Η διαφορά είναι ότι η Μπαρτσελόνα έχει την καλύτερη, πληρέστερη και πιο επικίνδυνη επιθετική γραμμή με Ετό, Ροναλντίνιο, Μέσσι, Λάρσον και η Άρσεναλ την καλύτερη αμυντική γραμμή (χωρίς όμως να έχει τα μεγάλα ονόματα). Ενδιαφέρον είναι ότι και οι δυο ομάδες είναι πολύ γρήγορες. Ειδικά η Άρσεναλ στηρίζεται στην μεγάλη ταχύτητα των παικτών της και την αντοχή τους. Η Μπατσελόνα είναι μεν πολύ γρήγορη αλλά θα έλεγα είναι και πολύ υπομονετική, πιέζει συνέχεια και παίζει πολύ ομαδικά. Η σύγκριση μεταξύ των ομάδων είναι πολύ δύσκολη.

Νομίζω ότι το ποδόσφαιρο που παίζει η Μπαρτσελόνα είναι πολύ όμορφο. Δεν υπάρχει άλλη ομάδα που να παίζει τόσο ωραία. Έχει ομαδικότητα, ρυθμό, ταχύτητα και έχει και παίχτες που κάνουν μαγικά όπως ο Ροναλντίνιο και ο Μεσσί που ξετρελαίνουν τον κόσμο.

Από την άλλη η Άρσεναλ μπορεί να παίξει πολύ αμυντικά και να είναι ανιαρή. Δεν το κάνει συχνά αυτό. Βέβαια έχει τους παίκτες που μπορούν να πάρουν την μπάλα από την άμυνα και να φτάσουν γρήγορα στην αντίπαλη περιοχή. Κατ' ακρίβεια υπολογίζω ότι αν σκοράρει η Άρσεναλ το πιο πιθανόν να είναι από τέτοιου είδους αντεπίθεση. Ο Χλεμπ, ο Φαμπρέκας και ο Λιούγκμπερκ μπορούν να είναι οι παίκτες που θα κατεβάσουν την μπάλα και να την δώσουν σε ένα επιθετικό την κατάλληλη στιγμή για να σκοράρει.

Παίκτες κλειδιά είναι για την Άρσεναλ οι Ανρί, Φαμπρέκας και Χλεμπ. Έχω μεγάλη συμπάθεια και στους τρεις. Ο πρώτος είναι ένας πολύ μεγάλος επιθετικός, ο δεύτερος είναι ένας μικρός με πάρα πολύ ταλέντο, πείσμα, αποφασιστικότητα και ταχύτητα και ο τρίτος έχει εξαιρετική ταχύτητα και δίνει πολύ καλές πάσες.

Παίκτες κλειδιά για την Μπαρτσελόνα είναι οι Ροναλντίνιο, Ετό, Μεσσί, Ντέκο και Πουγιόλ. Έχω μεγάλη συμπάθεια για τον Ροναλντίνιο που είναι ένας πραγματικός μάγος και για τον Μεσσί που έχει, εκτός από τα μαγικά του, πολύ καλή όψη του παιχνιδιού (view of the game). Τον Ετό, δεν είναι ότι δεν τον συμπαθώ, είναι εξαιρετικά γρήγορος και ένας μεγάλος σκόρερ αλλά μερικές φορές χάνει πολύ μεγάλες ευκαιρίες. Ο Ντέκο είναι ένας πολύ μεγάλος παίκτης τον οποίο δεν συμπαθώ λόγω την μεγάλης ευκολίας που πέφτει για να πάρει φάουλ. Ένα περίπου όπως τον Ρέγιες της Άρσεναλ. Ο Πουγιόλ είναι και αυτός ένας εξαιρετικός αμυντικός που όμως ποτέ δεν κατάφερε να κερδίσει την συμπάθεια μου. Ένας άλλος παίκτης τον οποίο θαυμάζω πολύ, που όμως δεν παίρνει πολλές ευκαιρίες στην Μπαρτσελόνα, είναι ο Ζιουλί. Είναι εξαιρετικός! Τον θυμάμαι από την Μονακό, ήταν ο καλύτερος της παίκτης! Τον υποσκιάζει κάπως ο Μεσσί αλλά τον τελευταίο καιρό που ήταν τραυματίας πήρε και αυτός παιχνίδια.

Παίκτες που μπορούν να είναι αρνητικοί πρωταγωνιστές είναι πολλοί. Καταρχήν οφείλω να ομολογήσω ότι δεν συμπαθώ κανένα από τους τερματοφύλακες των δυο ομάδων. Είναι και οι δυο πολύ καλοί αλλά όχι εξαιρετικοί. Νομίζω και οι δυο ομάδες θα μπορούσαν να έχουν καλύτερους. Ο Λέμαν, έγινε πρωταγωνιστής στο προηγούμενο παιχνίδι όταν απέκρουσε το πέναλτι αλλά πέρα από αυτό δεν έχει να επιδείξει πολλά. Ο Βαλντέζ από την άλλη, έχει σίγουρα καλύτερο όνομα από τον Λέμαν, αλλά δεν τον έχω και πολύ ψηλά. Ο Λέμαν κερδίζει κάπως την μεταξύ τους μάχη λόγω την αποφασιστικότητας και της αυτοπεποίθησής του.

Στην συνέχεια είναι δυο παίκτες την Άρσεναλ που μπορούν να είναι αρνητικοί πρωταγωνιστές, αυτοί είναι οι μόνοι Άγγλοι στην 18άδα, ο Σολ Κάμπελ και ο Άσλι Κόλ. Και οι δυο προέρχονται από τραυματισμό και δεν ξέρω καν αν θα αρχίσουν το παιχνίδι. Είναι και οι δυο μεγάλοι παίκτες που είχαν τα ups and downs αυτή την χρονιά. Ο Κάμπελ, είχε ένα πολύ άσχημο παιχνίδι εναντίων της Γουέστ Χαμ στον Χάιμπουρι όπου ήταν η αιτία να δεχτεί η ομάδα του δυο γκολ και να χάσει τον αγώνα. Κάποιοι είπαν ότι είχε προσωπικά προβλήματα και μετά ακολούθησε ο τραυματισμός του και δεν αγωνίστηκε ολόκληρο παιχνίδι ξανά. Ο Κολ, είχε πολλά προβλήματα με την διοίκηση της Άρσεναλ όταν τον κατάγγειλαν μαζί με την Τσέλσι για το περίφημο tapping up επεισόδιο. Φέτος δεν πολυαγωνίστηκε λόγω τραυματισμών. Πιστεύω ότι δεν θα βρουν θέση στην αρχική ενδεκάδα, ο Σέντερος και ο Φλαμινί μάλλον θα τους πάρουν την θέση.

Από την Μπαρτσελόνα δεν βλέπω κάποιον που να μπορεί να είναι αρνητικός πρωταγωνιστής. Πιθανόν αν παίξει πολύ επιθετικά σε κάποια αντεπίθεση να αναγκαστεί κάποιος να κάνει κάποιο επικίνδυνο φάουλ και να πάρει καμιά κόκκινη. Εκτός από αυτό το σενάριο, δεν βλέπω κάτι άλλο στην Μπαρτσελόνα.

Πιθανά σκορ είναι πολλά. Σίγουρα, δεν θα παίξω κανένα στοίχημα. Σε περίπτωση που κερδίσει η Άρσεναλ, το πιο πιθανό σκορ είναι το 1-0. Κατ' ακρίβεια αν σκοράρει πρώτη η Άρσεναλ νομίζω ότι μπορεί να κρατήσει το σκορ. Από την άλλη είναι πιθανόν να τελειώσει το παιχνίδι και σε ισοπαλία 0-0 ή 1-1, αν παίξει αμυντικά η Άρσεναλ. Αν σκοράρει πρώτη η Μπαρτσελόνα τότε θα αλλάξουν πολλά και η ζυγαριά θα γύρει έντονα προς το μέρος της. Θα της δώσει την αυτοπεποίθηση για να σκοράρει και άλλα και πιθανόν η Άρσεναλ να της δώσει τον χώρο αν παίξει πιο επιθετικά. Έτσι αν σκοράρει πρώτη η Μπαρτσελόνα νομίζω ότι όλα τα σκορ είναι πιθανά, ακόμα και μεγάλα σκορ!

Θα έλεγα ότι η παράταση ή και τα πέναλτι είναι πιθανά. Κατ' ακρίβεια θα έλεγα ότι η Άρσεναλ θα έχει πολύ μεγάλο πλεονέκτημα σε περίπτωση που φτάσουν στα πέναλτι. Έχει πολύ καλούς εκτελεστές και έχει και ένα τερματοφύλακα με μεγάλη αυτοπεποίθηση που μπορεί να σταματήσει μερικά πέναλτι. Ελπίζω να μην προσπαθήσει να οδηγήσει το παιχνίδι στα πέναλτι.

Τέλος, η τελική πρόβλεψη μου είναι ότι η Μπαρτσελόνα έχει ένα μικρό προβάδισμα για την νίκη. Θα έλεγα ότι έχει γύρω στο 55% για να κερδίσει το τρόπαιο. Καλή τύχη και στις δυο ομάδες! Ελπίζω να δούμε ένα τελικό αντάξιο του ονόματός τους!

[1]: δέντρο εννοώ την δομή με τους αντίπαλους κάθε φάσης δηλαδή ο νικητής του πρώτου αγώνα μεταξύ Α και Β θα αντιμετωπίσει τον νικητή του αγώνα μεταξύ Γ και Δ κ.ο.κ.

Posted in Ποδόσφαιρο | 9 comments

    Reader's Comments

  1. Και γω πιστεύω ότι έχει ένα μικρό προβάδισμα η Μπαρτσελόνα.

    -- Σωτήρης Δημητριάδης ~sotiris, May 17, 2006

  2. Σωτήρη παραξενεύτηκα όταν είδα ότι έχω ένα σχόλιο σε αυτή την καταχώρηση. Σκέφτηκα, ποιος μπορεί να έκατσε και να την διάβασε όλη;;;

    -- Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου ~constandinos, May 17, 2006

  3. Κάποιος που βαριέται να διαβάσει για εξετάσεις :).

    -- Σωτήρης Δημητριάδης ~sotiris, May 17, 2006

  4. Διάβασε τωρά! Απόψε είναι το ματς! Δεν πρέπει να το χάσεις!!!

    -- Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου ~constandinos, May 17, 2006

  5. Μάλιστα. (το ματς δεν το χάνω με τίποτα)

    -- Σωτήρης Δημητριάδης ~sotiris, May 17, 2006

  6. Καλύτερη επίθεση εναντίον καλύτερης άμυνας. Πρόβλεψη… η άμυνα είναι που κερδίζει τα μεγάλα παιχνίδια. Άρα ψηφίζω Arsenal. Φυσικά σε τέτοια παιχνίδια δεν χωρούν προγνωστικά αλλά πιστέβω ότι η Arsenal είναι πάντα πολύ διαβασμένη στο γήπεδο (πάντα μιλάμε για champions league) και μπορεί απόψε να το σηκώσει.

    Αγαπημένο score… 1-0.

    -- Χρίστος Σκουφής ~skoufis, May 17, 2006

  7. Το σκορ σου Χρίστο ήταν πολύ πιθανόν και ήσουν πολύ κοντά σε σωστή πρόβλεψη μέχρι που μας γ@μησε ο διαιτητής!

    -- Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου ~constandinos, May 18, 2006

  8. Εν θα έλεγα οτι μας εγ… ο διαιτητής. Απλά φανήκαμε λίγο άτυχοι και στο τέλος μείναμε από δυνάμεις.

    Έπιασε το τρόπαιο μια Barcelona που στηρίζεται οχι τόσο στο ομαδικό παιχνίδι όσο στα ξεσπάσματα κάποιων παιχτών της, όταν αυτοί θυμηθούν ότι πρέπει να παίξουν (βλέπε Ronaldinio που ψες ήταν χαμένος).

    Anyway παρά το ψεσινό αποτέλεσμα πιστεύω οτι η Arsenal είναι πιο ομάδα και στο παιχνίδι 11 εναντίων 11 θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα.

    -- Χρίστος Σκουφής ~skoufis, May 18, 2006

  9. Ο διαιτητής έκανε πάρα πολλά λάθη. Υπερβολικά πολλά για τελικό champions league. Ο παρουσιαστής του Mega Ελλάδας από όπου και έβλεπα το ματς είχε πει χαρακτηριστικά: είναι η πρώτη φορά που διαιτητεύει τελικό champions league ένας Νορβηγός, μετά από το σημερινό, δεν βλέπω να ξαναγίνεται αυτό σύντομα…

    Λάθη:

    -Η αποβολή του Λέμαν! Έπρεπε να αφήσει το πλεονέκτημα, να μετρήσει το γκολ του Ζιουλί και να πάρει κίτρινη ο Λέμαν. Χάλασε το παιχνίδι εκεί, η μια ομάδα έπαιζε για 70 λεπτά με 10 παίκτες, η Μπαρτσελόνα μπόρεσε στο τέλος να παίζει άνετα το παιχνίδι της έχωντας μέσα 4 επιθετικούς (Ετό, Ροναλντίνιο, Λάρσον, Ζιουλί).

    -Κίτρινη στον Ανρί όταν όχι μόνο δεν έκανε φάουλ αλλά ο αντίπαλος του έκανε φάουλ!

    -Πολλές κίτρινες που δεν δώθηκαν στους αμυντικούς της Μπαρτσελόνα σε μαρκαρίσματα που έκαναν μετά την αποβολή του Λέμαν. Φαντάζομαι ότι ο διαιτητής νόμιζε ότι αδίκησε την Μπαρτσελόνα με την απόφασή του και ήταν πολύ επιεικής με τις αποφάσεις του υπέρ της.

    -Ο Ντέκο και ο Ροναλντίνιο άξιζαν από μια κίτρινη για θέατρο όταν ζήτησαν φάουλ έξω από την περιοχή μετά από θεατρική βουτιά.

    -Και για να είμαι και δίκαιος το φάουλ που κέρδισε ο καταπληκτικός Επουέ με το οποίο μπήκε το γκολ, δεν ήταν φάουλ, ήταν καθαρό θέατρο!

    -- Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου ~constandinos, May 18, 2006