I ♥ Kant
Posted by Ελένη Γεωργίου Thu, 04 Sep 2008 00:23:01 EEST
Έλεγα λοιπόν σε προηγούμενη καταχώρηση μου, πόσο πολλά εντυπωσιάστηκα από τη φιλοσοφία του Καντ. Δεν είναι ότι τα πράγματα που λέει τα ακούω για πρώτη φορά. Στη πραγματικότητα, μεγάλα κομμάτια της φιλοσοφίας του τα βρίσκω στις αγαπημένες μου ταινίες, βιβλία και τραγούδια.
Εν φοβερό, όλα ταιριάζουν μεταξύ τους! Για παράδειγμα το Μάτριξ.. είμαι σίγουρη ότι τα αδέλφια Wachowski επηρεάστηκαν από τις ιδέες του. Τη τριλογία Μάτριξ την είδα 5-6 φορές και πάντα μένω εντυπωσιασμένη. Το I ♥ Huckabees επίσης! Ο Καντ είναι η πηγή, το αρχέτυπο, ο πρώτος! Κατέγραψε τις ιδέες του για τα πάντα. Για το Θεό, για τους άντρες, τις γυναίκες και τις σχέσεις τους, για τον άνθρωπο και το χαραχτήρα του και για πολλά άλλα σημαντικά πράγματα.
Ο Καντ θεωρείτε από πολλούς ως ο δεύτερος μεγαλύτερος φιλόσοφος όλων των εποχών μετά από τον Αριστοτέλη (για τον οποίο δε ξέρω τίποτε - ακόμα). Και όμως, ενώ φαίνεται ότι είχε μια πολύ καλή ιδέα για το πώς δουλεύει ο κόσμος, για το τι είναι η πραγματικότητα και για το τι είναι σημαντικό στη ζωή, επέλεξε να περάσει τη ζωή του στο περιθώριο σαν ένα καλο-κουρδισμένο ρολόι, εκτελώντας την ίδια ρουτίνα κάθε μέρα. Επέλεξε να ζει χωρίς εκπλήξεις, οπωσδήποτε χωρίς να παίρνει ρίσκα, χωρίς να κάνει καθόλου ταξίδια. Δε παντρεύτηκε ποτέ και στεναχωριόταν που οι ιδέες του δεν είχαν μεγάλη απήχηση. Δεν έκαμνε παρέα ποτέ με άλλους φιλόσοφους, τους απέφευγε. Βασικά, δεν έκαμνε τίποτε άλλο από το σκέφτομαι και γράφω – αλλά ήταν εξαιρετικός σε αυτό!
Καμιά φορά νομίζω ότι οι άνθρωποι ξέρουμε από πολύ μικροί ποιος είναι ο σκοπός της ζωής μας. Δεν εννοώ τους στόχους ή τα όνειρα, αυτά αλλάζουν με το χρόνο και τις συγκυρίες. Εννοώ ΤΟ σκοπό. Γιατί είμαστε εδώ; Τι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουμε; Ποιοι εν οι κανόνες τούτου του παιχνιδιού; Πιστεύω και συμφωνώ με το Καντ, ότι ως ένα σημείο, οι άνθρωποι ως χαραχτήρες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν. Η κάθε κατηγορία έχει το σκοπό της. Μια μέρα πρέπει να γράψω για αυτό. Εν πολλά ενδιαφέρουσες οι ιδέες του για τους άντρες και τις γυναίκες, παρόλο που μπορεί να φαίνονται σεξιστικές εκ πρώτης όψεως.
Το όλο «μαθαίνω κιθάρα» πράγμα δε πάει και πολύ καλά.. δυσκολεύκουμαι πάρα πολλά να παρακολουθώ tutorials από το youTube.. πρέπει να βρω χρόνο να πάω σε δασκάλα. Βρήκα μια ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ελένη, την Eleni Mandell, που γράφει κ τραγουδά όλα αυτά που θέλω να πω. Μόλις την άκουσα σκέφτηκα ουάου, έτσι θέλω να γίνω
Άσχετο, πολλά άσχετο, αλλά κατέβασα το Chrome της google σήμερα και δηλώνω ενθουσιασμένη. Εν γρήγορος, καθαρός και πολλά δυνατός. Δε πάω πίσω!
Τέσπα άγνωστε, χάρηκα πάρα πολλά που τα είπαμε, καληνύχτα.