Επιστροφή

Posted by Γεωργία Γεωργίου Sun, 07 Sep 2008 22:35:53 EEST

Το πολυτάραχο καλοκαίρι και το γεγονός ότι ο υπολογιστής μου εγέμωσε ιούς, με κράτησαν μακριά από το ιστολόγιό μου. Ευτυχώς το φθινόπωρο ήρθε, και τα πράγματα ξεκινούν και πάλι να μπαίνουν σε ρυθμό.

Το θέμα των ημερών ( πέρα από το ποδόσφαιρο) είναι οι αλλαγές στα βιβλία της ιστορίας οι οποίες σύμφωνα πάντα με το Υπουργείο Παιδείας , θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός κλίματος επαναπροσέγγισης.

Θα αποφύγω να εκφράσω άποψη πάνω σε τούτο το θέμα, επειδή ο πρόεδρος, που ήταν ακόμα υποψήφιος είπε το καθαρά ότι εάν εκλεγεί θα προχωρήσει σε τέτοιου είδους αλλαγές, ο κόσμος εψήφισε, και το νερό μπήκε στο αυλάκι..

Τούτη η φάση με την Ιστορία(αυτή που διδασκόμαστε ως παιδιά-ανεξαρτήτως χώρας), είναι μεγάλη πονηριά. Θυμίζει μου λίο την υπόθεση του έργου Memento απλά σε μεγαλύτερη κλίμακα. Και εξηγούμαι. (ακολουθεί SPOILER!!! )

Προς το τέλος της ταινίας, όταν ο πρωταγωνιστής εκατάλαβε ότι ξεχνούσε τα πάντα σε 7 δευτερόλεπτα, εχρησιμοποίησε τα 7 τζίνα δευτερόλεπτα για να "επινοήσει" μια ιστορία, ώστε να σκοτώσει τον μοναδικό άνθρωπο που ήξερε την αλήθεια. Μόλις πέρασαν τα 7 δευτερόλεπτα, και διάβασε αυτά που έγραψε ακριβώς τα προηγούμενα δευτερόλεπτα, αυτοπροσδιορίστηκε. Η μόνη αλήθεια γι' αυτόν ήταν αυτή που έγραψε ο ίδιος - άλλωστε αν δεν εμπιστευτείς τον ίδιό σου τον εαυτό, ποιο θα εμπιστευτείς. Εσκότωσε αυτόν που ήξερε την αλήθεια, και συνέχισε να ζει μέσα στην άγνοιά του. Και με την Ιστορία των λαών έτσι γίνεται. Γράφουμε, γράφουμε για να δασκαλέψουμε τους νεότερους. Μέσα από τα βιβλία(την παιδεία) δημιουργούνται συνειδήσεις, αρχές, κουλτούρα.

Υπάρχουν και κάποιοι που λειτουργούν ως παραχαράκτες. Αυτοανακυρήσσονται ιστορικοί ερευνητές/δημοσιογράφοι, και χρησιμοποιώντας υπαρκτά γεγονότα πλάθουν αληθοφανείς ιστορίες, στοχεύοντας σε αυτούς που αρέσκονται σε θεωρίες συνομωσίας, εγκλήματα, και ψάχνουν την αλήθεια που δεν μας λένε!

Θα έλεγα "αλίμονο, εάν αφήσουμε τον κάθε ανέντιμο άνθρωπο να επέμβει και να αλλοιώσει την Ιστορία του λαού μας", αλλά δε βαριέσαι. Ήδη τους αφήνουμε, μπορεί και αυτοί να λένε την αλήθεια(που προσωπικά το αμφιβάλλω, αλλά πολλοί το πιστεύουν).

Σήμερα είδα τυχαία στην τηλεόραση ένα μικρό απόσπασμα από μια εκδήλωση που έγινε από Κυπρίους της διασποράς. Αυτοί οι άνθρωποι ζουν σε μία καψούλα χρόνου. Οι σκέψεις τους, η αγάπη τους για το νησί μας, η ελληνικότητά τους έμεινε άθικτη με το πέρασμα των χρόνων. Ένας από τους ομιλητές είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πρόβλημα που έχουμε στην Κύπρο είναι εισβολής και κατοχής και όχι απλά μια δικοινοτική διαμάχη.

Εγραψα πολλά γενικά πράγματα σήμερα. Έτσι γενικά τα έχω στο μυαλό μου, γιατί ξέρω ότι ανά πάσα στιγμή η πραγματικότητά μου μπορεί να αλλάξει, να ανταλλάξουν θέση οι θύτες με τα θύματα. Μπορεί να βρεθώ κι εγώ στο εδώλιο του κατηγορούμενου και να απολογούμαι για την ύπαρξή μου, σαν να και ήταν ποτέ επιλογή μου.

Χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία, και μακάρι να έχουν καλές προθέσεις, γιατί όπως είπα και πριν, το νερό κύλησε στ' αυλάκι.

[…]

There are times when all the worlds asleep,

The questions run too deep

For such a simple man.

Wont you please, please tell me what weve learned

I know it sounds absurd

But please tell me who I am.

Now watch what you say or they ll be calling you a radical,

Liberal, fanatical, criminal.

Wont you sign up your name, wed like to feel youre

Acceptable, respectable, presentable, a vegetable!

[…]

Posted in Κύπρος | 2 comments

    Reader's Comments

  1. Γεωργία μου καλημέρα. Όταν θα γράφεις την περίληψη ενός έργου που δεν είδαμε, γράφε και κανένα SPOILER πριν. :)

    -- Ανδρέας Φλωρίδης ~flo, September 07, 2008

  2. Θα το γραψω γιατί εν τέλειο έργο! :D

    -- Γεωργία Γεωργίου ~georgia, September 07, 2008