Τελικά που καταλήγουν τα δίδακτρα των Μεταπτυχιακών ;

Posted by Σωτήρης Δημητριάδης Sun, 12 Jun 2005 17:31:41 EEST

Τώρα που τέλειωσα το προπτυχιακό και τον Σεπτέμβρη αρχίζω το μεταπτυχιακό, έχω την απορία αν τελικά οι καθηγητές πληρώνονται για τη «διδασκαλία» ή πληρώνονται για την εν γένει «υποστήριξη» και «παρακολούθηση» του ΜΠΣ. Καταλαβαίνω, βέβαια, ότι για να λειτουργήσει ένα ΜΠΣ χρειάζεται υποδομές και στελέχωση σε πολλά θέματα : συντονιστικές επιτροπές, επιτροπές επιλογής υποψηφίων, επιτροπή προγράμματος σπουδών, επιτροπές επίβλεψης και αξιολόγησης διπλωματικών εργασιών κλπ.

Μέσα στην άγνοιά μας (των φοιτητών) επικρατεί η άποψη ότι οι περισσότεροι καθηγητές αμείβονται, βασικά, για τη διδασκαλία, και παρεπιμπτόντως για την υποστήριξη που παρέχουν. Πώς αλλιώς μπορούν να δικαιολογηθούν οι τεράστιες αμοιβές;

3 comments

    Reader's Comments

  1. Το πού παν τα λεφτά που θα πληρώνεις και το από πού πληρώνονται οι καθηγητές είναι δύο διαφορετικές ερωτήσεις με δύο διαφορετικές απαντήσεις.

    Ο προπτυχιακός φοιτητής κοστίζει στο πανεπιστήμιο, ίσως λιγότερο από τον μεταπτυχιακό αλλά πάλι κοστίζει. Το κράτος αποφασίζοντας ότι η προπτυχιακή πανεπιστημιακή εκπαίδευση εντάσσεται στη δημόσια δωρεάν παιδία αναλαμβάνει το κόστος του προπτυχιακού.

    Το μεταπτυχιακό όμως δεν είναι υποχρέωση του κράτους/δικαίωμα του φοιτητή (τουλάχιστο όπως είναι η κατάσταση σήμερα στην Κύπρο) οπότε ο φοιτητής αναλαμβάνει να καλύψει μέρος του κόστους των σπουδών του.

    Η εντύπωση μου είναι ότι οι καθηγητές αμοίβονται κυρίως για την έρευνα που κάνουν, παρά για διδακτικά και διοικητικά καθήκοντα.

    -- Στέλιος Χριστοδούλου ~stelios, June 12, 2005

  2. Το Μεταπτυχιακό με τίτλο Master in Advanced Information Technology στο κλάδο Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Κύπρου το βρίσκω φτωχό. Και εξηγώ.

    Βλέποντάς τα μαθήματά, μου δίνει την εντύπωσή ότι είναι μια ξέρη επέκτασή του Πτυχίου.

    Τρία από τα λεγόμενά Core:

    CS 601 : Distributed Systems
    CS 602: Programming of Internet Systems and Services
    CS 603: Advanced Software Engineering
    CS 604. Artificial Intelligence
    CS 605: Advanced Computer Architecture I

    Και ακόμα τρία Specialization από:

    EPL 651: Mobile Computing and Data Management
    EPL 652: Electronic Commerce
    CS 653: Computer Networks and the Internet
    CS 654: E-learning Technologies
    CS 655: Advanced Computer Architecture II
    CS 656 Computer Graphics: Modeling and Realism
    CS 661: Multi-Agent Systems
    CS 662: Machine Learning and Data Mining
    CS 663: Computational Logic
    CS 664 Systems Analysis and Verification

    Θα μπορούσε το Τμήμα Πληροφορικής να σπάσει το ένα Μάστερ σε τουλάχιστον 3 άλλα Μάστερ με περισσότερη ειδίκευσή: Software Engineering, κάτι σχετικό με Networks-Internet Technologies και τελικά με 2-3 επιπλέον μαθήματά Artificial Intelligence. Έχοντάς 3 προγράμματά μπορείς να προσφέρεις επιλογές στους φοιτητές, άσε που μπορεί να τραβήξεις και φοιτητές έκτος Κύπρου που θέλουν κάτι συγκεκριμένο με περισσότερη ευκολία. Εγώ προσωπικά γύρευα αποκλειστικά Μάστερ με θέμα Software Engineering, και έκανα αίτηση Μονό σε σχετικά προγράμματά.

    Όσο άφορά τις αμοιβές των καθηγητών, είχα την τιμή να είμαι αντιπρόσωπος των ξένων φοιτητών του Μάστερ μου στις διάφορές επιτροπές. Ο υπεύθυνος καθηγητής για το πτυχίο μου αφιέρωνε κάποια χρόνο κάθε ήμερα για την διαχείρισή του Μάστερ. Και αυτό επιπλέον με τις επιτροπές, τις ανεπίσημες συναντήσεις με το υπόλοιπο προσωπικό που δούλευέ στο Μάστερ.

    -- Γιώργος Θεοφάνους ~jortheo, June 12, 2005

  3. Ένα σχετικό σχόλιο πάνω σε αυτό το θέμα αλλά για τα Αμερικάνικα δεδομένα: δεν ξέρω αν το γνωρίζατε αλλά οι καθηγητές πανεπιστημίου στην Αμερική αμείβονται μόνο για τους 8 μήνες του χρόνου από το πανεπιστήμιο. Αυτό δίνει κίνητρο για την εξεύρεση εξωτερικών πόρων χρημάτων για την κάλυψη των υπόλοιπων… όχι ότι πιάνουν λίγα λεφτά. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι σωστό αυτό διότι το κίνητρο του καθηγητή είναι η προώθηση της έρευνας για το γενικότερο συνολικό καλό και όχι για να αγωνίζεσαι να καλύψεις τα προσωπικά σου έξοδα και ανάγκες.

    -- Πανίκκος Νεοφύτου ~pakkoz, June 13, 2005